Ons 1e blog is alweer 3 weken geleden. Dit betekend dat we alweer 4,5 week in de Oekraïne zijn. Wij, de kinderen en de werknemers zijn nu redelijk gewend aan elkaar en dat merk je in alles. Er is goed contact, er komen nu gesprekken op gang met daarin ook vragen en er word ervaren dat we samen er willen zijn voor de meiden hier in het kindertehuis. De gesprekken worden nog het meest gesproken in Engels, en gebrekkig Hongaars vanuit onze kant maar we maken grote sprongen in taalopzicht gezien.  Ongeveer 3 keer anderhalf uur per week zitten wij in de schoolbanken om de Hongaarse taal te ontdekken.

Daarnaast was het de 1e keer dat we hier in de Oekraïne waren zonder de aanwezigheid van Jurjen en Ruth. Even spannend, want hoe gaan we ons redden maar dat ging gelukkig allemaal heel goed. Ook zijn er natuurlijk momenten dat het even moeilijk is. De stap die we genomen hebben om deze kant op te gaan is natuurlijk niet niks. Alles is nieuw, alles is anders, en je wilt zoveel doen in korte tijd en dat is soms best even lastig. Maar gelukkig hebben we dan ook elkaar om samen de tijd te nemen om te kijken wat we nu gaan doen.

Het allerbelangrijkste is dat we er kunnen zijn voor deze kinderen. Hier, maar ook op andere plekken. Afgelopen week hebben we namelijk kennis gemaakt met een aantal zigeunerkampen waar wij ook aan de slag kunnen gaan. Zigeunerkampen die ondersteund worden door Small Miracles en waar juffen aan het werk zijn met de kinderen in kleine gebouwen die gebruikt worden als peuterspeelzaal en school klassen. Ook daar zijn dus mensen aanwezig die hun hart en ziel geven voor de kinderen elke dag weer! Ondanks alle armoede die er is op die kampen, want dat is er echt!, krijgen die kinderen de aandacht die ze verdienen! En wij willen daar ons steentje aan bijdragen door middel van sport, spel en creativiteit.

Als je vraagt, wat doen jullie dan precies dan zouden we zeggen “van alles wat”. De ene dag ben je bezig met sport en spel en de andere dag sta je een kamer op te ruimen die verbouwd gaat worden. We zitten natuurlijk nog in een kennismaking fase. Zo vinden onze handen elke dag iets om te gaan doen. Misschien niet altijd het gene wat we van te voren dachten te gaan doen, maar wel past bij het plan wat God met ons heeft! Niet alles moet groots zijn of moet een reden hebben, soms gaan de dingen zoals ze gaan en zijn het juist de kleine wondertjes die het verschil kunnen maken.

Vorige week zijn we bijvoorbeeld naar een grote stad gegaan. Daar hebben we gekeken hoe een zigeuner jongetje dat voetbalde bij SC Small Miracles nu gescout is en intern daar op school zit in combinatie met voetbal. Deze jongen kan een groot voetballer worden en misschien daarmee later zijn brood mee verdienen om zo zijn familie te helpen. Als SC Small Miracles er niet was geweest, dan had deze jongen ook deze kans nooit kunnen aangrijpen. Zo ben je niet altijd heel gericht bezig met iets maar kijk je ook en ben je ook bezig in een groter geheel.

Een kleine indicatie over wat wij hier allemaal kunnen en mogen doen en waar wij ons steentje aan bij kunnen dragen hier in de Oekraïne. We ervaren veel zegen in ons werk en we mogen hier tot zegen zijn.

We willen jullie vragen of je wilt bidden voor alle juffen op de zigeunerkampen, de kinderen en hun ouders. Nu in een periode van corona merkten we ook dat het lastig is om bepaalde dingen weer op te pakken. Willen jullie ook bidden voor ‘David’, de jongen die gescout is. Dat hij tot zegen mag zijn in de voetbal en daar vooral veel plezier in mag houden nu hij zo vaak weg is van huis. Daarnaast willen we vragen of jullie willen bidden voor het kindertehuis en de begeleiding ervan. Bid dat de keuzes die gemaakt worden een zegen mogen zijn voor de kinderen hier.

 

Matthijn Buwalda  – wacht maar af

Wacht maar af
Je bent nu hier
En dat is goed

Het heeft geen zin om weer te luisteren
Naar de stemmen in je kop
Die altijd zeggen dat het beter moet

Wacht maar af
Je bent al opgejaagd genoeg

Ligt de lat weer veel te hoog?
Loop er dan lachend onderdoor
Wie heeft gezegd dat je er over moet?

Maar als de zon straks weer komt
Sta dan op en doe je werk
Gewoon het werk dat je hand vindt om te doen

En stop op tijd, sloof je niet uit
Er is gebakken lucht genoeg
Maar wordt een trouw in het kleine kampioen.

Wacht maar af
Al baal je soms
Van wie je bent

Het is zo typisch aan genade
Dat ze steeds weer langer blijft
Net als jij denkt dat ze nu echt vertrekt

Maar als de zon straks weer komt
Sta dan op en doe je werk
Gewoon het werk dat je hand vindt om te doen

En stop op tijd, sloof je niet uit
Er is gebakken lucht genoeg
Maar wordt een trouw in het kleine kampioen.

Liever gewoon levende mensen
Dan gracieus gestorven helden
Liever sterke schouders zijn
Dan sterke verhalen doorvertellen
Liever heilig in verborgenheid
Dan te koop met goede daden
Liever trouw aan wat nooit overgaat
Dan snelle roem zonder genade

En als de zon straks weer komt…
En stop op tijd, sloof je niet uit…
En wordt een trouw in het kleine kampioen

Ja, als de zon straks weer komt
Sta dan op en doe je werk
Gewoon het werk dat je hand vindt om te doen

En stop op tijd, sloof je niet uit
Er is gebakken lucht genoeg
Maar wordt een trouw in het kleine kampioen.

Wordt een trouw in het kleine kampioen

 

Alle dank aan God!