Sportclub Small Miracles

in 2016 zijn we begonnen met voetbaltrainingen. Hier was veel belangstelling voor en zo konden we vanaf september 2016 met twee elftallen in de competitie meedoen. Ook organiseerden we een voetbalkamp in augustus. In 2017 kwamen er gemiddeld zo`n 100 jongens per week naar de voetbaltrainingen en gemiddeld 25 meiden per week handballen.

Sinds de zomer van 2018 zijn er heel veel jongens bij het voetbalteam gekomen. Op dat moment was Jurjen aanwezig in Oekraïne en is er besloten om met 4 trainers te werken (Laci, Ákos, Csaba en Jurjen) verdeeld over 6 verschillende leeftijdsgroepen. In totaal zijn er 150 jongens die onze trainingen hebben bezocht in 2018. Voor 4 van de 6 leeftijdsgroepen was er competitie en voor de jongsten werd er af en toe een wedstrijd georganiseerd. De jongens hebben het erg naar hun zin. Ze mogen datgene doen waar ze plezier in hebben en waar ze goed in zijn. Dit is voor ons één van de manieren om gericht missionair bezig te zijn:
– kinderen te laten sporten, gezond bezig zijn, tips geven wat te eten en drinken,
– kinderen laten wennen aan elkaar; integratie tussen Oekraïners/Hongaren en Zigeuners,
– kinderen motiveren om naar school te gaan, de kans geven op een betere toekomst,
– kinderen talenten laten ontdekken, laten ervaren dat ze ergens goed in zijn,
– regelmatig voor de arme kinderen voor eten, drinken, kleding zorgen.

Voor het voetbalteam en overige activiteiten konden we een bus aanschaffen met de opbrengst van de loopactie tijdens de Halve Marathon van Zwolle.

2019: De S.C. Small Miracles bestaat inmiddels uit 8 voetbalteams voor jongens (170 deelnemers) en 2 voetbalteams voor meisjes (30 deelnemers). Naast de wekelijkse trainingen nemen alle teams deel aan de lokale competitie of aan toernooien en vriendschappelijke wedstrijden. Kinderen met diverse
achtergronden (Oekraïens, Hongaars, Zigeuner) trekken hier gezamenlijk op. Sport verbindt! In februari werd een speciale inzamelactie georganiseerd om S.C. Small Miracles te voorzien van 140 nieuwe voetballen. In de zomerperiode werd voor grote groepen kinderen een voetbalkamp
georganiseerd. De trainers die de wekelijkse trainingen verzorgen werden hierbij ondersteund door enkele trainers vanuit Nederland.

2020 Tot april gingen de trainingen door, daarna kwam het Coronavirus roet in het eten gooien. Er konden nog wat wedstrijden gehouden worden, maar vanaf juni was het verboden om de trainingen te organiseren. Lange tijd was er een lockdown.
De trainers hebben voetbalfilmpjes opgenomen om zo de contacten warm te houden. De trainers zijn van grote waarde voor SC Small Miracles. Zij hebben een belangrijke functie in het signaleren van eventuele problemen in de thuissituatie van kinderen. Sport helpt in het dagritme, de discipline en in het weerstand kunnen bieden aan allerlei andere dingen. Zeker voor de jongeren vanaf 13 jaar werkte de sport verbindend en hielden we contact.

Na de zomervakantie konden de sporttrainingen weer volledig opgestart worden en er was enorm veel animo. Het aantal kinderen was rond de 200 per week! De kinderen hadden 2-4 keer per week een training of wedstrijd. De kinderen en ouders waren erg blij dat er afleiding was voor de kinderen. Steeds vaker namen ouders ook zelf het initiatief om sportschoenen of kleding die niet meer passen, door te geven aan arme teamgenoten. Ook bij de voetbaltrainingen proberen we het evangelie uit te dragen, door te wijzen op taalgebruik en in gesprekken met de kinderen en jongeren. Met de meisjesteams gingen we voor het eerst een toernooi spelen. In december 2020 kwamen de trainingen weer geheel stil te liggen, opnieuw een lockdown.

2021 Bij SC Small Miracles krijgen zowel jongens als meisjes de kans om hun talenten te ontwikkelen. Helaas mochten er in januari nog geen voetbaltrainingen plaatsvinden. Vanaf eind januari zijn twee talentvolle voetballers aangesloten bij een profclub in Oekraïne, in de buurt van Munkács (Moekatsjeve). Ze zijn opgenomen in het opleidingsprogramma van deze club (wonen/leren/trainen). Er zijn nogal wat aanpassingsproblemen voor deze 2 jongens maar we zijn dankbaar voor deze kans. Mooie voorbeelden dat aandacht geven en kansen creëren voor jongeren bij kan dragen aan hun ontwikkeling.

In april konden de trainingen bij SC Small Miracles gelukkig worden hervat. Voor veel jongens en meisjes een ‘uitlaatklep’ in vaak moeilijke omstandigheden. Van de twee talentvolle voetballers die aangesloten zijn bij een profclub in Oekraïne is de ene helaas weer gestopt. Hij had heimwee en moeite om zich aan te passen tussen alleen maar Oekraïense jongens. Mogelijk proberen ze samen in de zomer naar een Hongaarssprekende school te gaan.

Share This Post!

Recente berichten

Recente reacties

    Wist je dat we nu door ruim 60 vrijwilligers worden geholpen?!